ДАНАС ЈЕ ВИДОВДАН – ВЕЧИТИ ДАН СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ

ДАНАС ЈЕ ВИДОВДАН – ВЕЧИТИ ДАН СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ

vidovdanСавет ЕУ одредиће данас Србији  датум за почетак преговора о приступању који би, према најавама међународних званичника, могли да почну у јануару. И док српски званичници грозничаво ишчекују одлуку, додатну тензију у једном делу јавности подиже сам датум “одлуке о датуму”

Да ли је баш случајно изабран Видовдан за тако важну одлуку о будућности Србије и да ли ће то бити још један догађај око којег традиционално подељена српска јавност неће имати јединствену оцену или ће то бити прилика за ламентирање над “српским усудом” или ефорично славље за “прву српску победу на Видовдан”, како је рекао један политичар, остаје да се види.

Између мита и збиље

Историчарка Цветана Срећковић, каже у разговору за ЛН да Видовдан, верски и државни празник, у историјској свести српског народа има готово митске размере.

– Симболика овог, за историју српске државности, важног датума,  повезује се са неким кључним догађајима који су битно одређивали даљи ток наше историје. Несумњиво најзначајнији догађај наше прошлости је Косовски бој, о коме се преплићу мит и историја. Косовски бој није само важна историјска битка  него је и пола-зиште за проучавање и тумачење историјског процеса који је у неку руку особеност српске историје. Релевантна чињеница да је поразом на Косову, 28. јуна 1389. године, тадашња српска држава изгубила своју самосталност, али је и херојством и жртвом сачувала своје достојанство. Из тих сазнања и вишевековног колективног памћења проистекла је косовска легенда о јунаштву, части али и судбинској предодређености која се првенствено везује за 28. јун као фатални датум српске историје – каже Цветана Срећковић.

Она истиче да се историја у свом методолошком изучавању прошлости не бави датумима као фаталним и судбинским бројевима, али, да се стицајем околности неколико пресудних догађаја одиграло баш на овај датум који ми искључиво тумачимо као српски усуд, иако су неки догађаји одре-дили даљи ток не само српске него и светске историје.

Зорица Вишњић

Опширније у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )