ОТКУП МАЛИНЕ – ПОЧЕЛИ СА 160 ДИНАРА

ОТКУП МАЛИНЕ – ПОЧЕЛИ СА 160 ДИНАРА

BERBA CE BITI KRACAОткуп овогодишњег рода малине траје, а званична цена са којом се стартовало у лозничком крају је 160 динара по килограму, а произвођачи очекују да ће она бити увећана. Према речима Златице Крсмановић, стручњака за воћарство лозничког Завода за пољопривреду, за разлику од првог брања када је било оштећених плодова сада су добри и квалитетни.

– Овогодишња берба малине биће завршена раније, рачунајући и брдске пределе, негде до краја овог месеца. Плодови су за сада квалитетни и само је питање да оно што је преостало не докрајче високе температуре које су нагло завладале. Проблема може бити и у равници где се вода задржава, где је висок ниво подземних вода доћи ће до поновног сушења ластара због угушивања од воде и велике топлоте. Иначе, због прошлогодишње суше и дугих кишних периода ове године род ће бити осетно мањи од прошлогодишњег – каже она.

иначе, почетком ове седмице у Београду су представници Савеза српских малина разговарали са замеником премијера Александром Вучићем и министром пољопривреде Гораном Кнежевићем. Драган Вукајловић, председник Савеза, који је предводио делегацију малинара, рекао је, како су објавили медији, да им је Вучић обећао како ће јавно препоручити власницима хладњача да подигну цену, са садашњих 135 до 150 динара, и малину откупљују по 250 динара. Толико иначе, малинари траже, или ће, како је рекао, малинари организовати најављене протесте.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )