МАЛА МАТУРА – ДРЖАВА ПАЛА НА ИСПИТУ

МАЛА МАТУРА – ДРЖАВА ПАЛА НА ИСПИТУ

mala maturaПолагање мале матуре или испит зрелости ове године претворио се у најблаже речено фарсу. Мали матуранти су због како они кажу „проваљеног „ теста из математике,  уместо у уторак резервни тест полагали у среду. Према речима Милана Марића, председника Актива директора лозничких основних школа, у Лозници се нису појавиле копије тестова из математике које су у Београду, према писању медија могле да се купе за девет хиљада динара.

– По тестове из математике у Школску управу у Ваљеву ишли смо у пратњи полиције и никаквих неправилности није било. Такође, неправилности није било ни на тестовима из српског језика  – рекао је за ЛН Марић.

Председник Републичке уписне комисије Зоран Костић извинио се родитељима и деци због одлагања, али је напоменуо да је то била права одлука, како не би дошло до нарушвања регуларности теста и бодовања. Огласио се и министар просвете Жарко Обрадовић рекавши да су Управи криминалистичке полиције предати  докази и документација како би се утврдило ко је украо и проследио тестове из математике.

Према тврдњама Синдиката радника у просвети махинација је било и у понедељак када се полагао тест из српског језика. Овај синдикат затражио је од Министарства најоштрије санкције против директора, супервизора и свих одговорних особа у појединим школама где су, како тврди, испити за српски пре полагања теста продавани по цени од четири хиљаде  динара.

Због овог скандала оставку министра Обрадовића затражили су Синдикат образовања Србије, Форум београдских основних школа и гимназија и Демократска странка.

Ове године завршни испит, на који су изашли сви ученици без обзира на то да ли желе да наставе школовање или не, био је најтежи с обзиром да је 75 одсто потпуно непознатих задатака и 25 са измењеним редоследом одговора или бројевима у односу на задатке из збирке за припрему. Резултати мале матуре доносе највише 40 бодова, односно 20 бодова по тесту, док успех у претходном школовању може да донесе највише 60 бодова.

Прелиминарни резултати завршног испита требало би да буду објављени данас, а коначни у уторак, 25. јуна. Листе од 20 жеља ђаци ће предавати 26. и 27. јуна.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )