13. МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ – ВЕЧНОСТ У УМЕТНОСТИ

13. МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ – ВЕЧНОСТ У УМЕТНОСТИ

MICINI DANI IZLOZBAОвогодишњу манифестацију обележили изложба слика Милице Живадиновић и нови број часописа за културну историју Јадра “Призор”. Срето Бошњак подарио лозничкој галерији Поповићев цртеж који је до скора држао у приватној колекцији

Протеклог уторка и среде, у Лозници су одржани 13. по реду “Мићини и Верини дани”, традиционална манифестација, посвећена стваралаштву редитеља, сликара и песника Миће Поповића и његове супруге, сликарке Вере Божичковић Поповић. Првог дана програма, у сталном легату сликара, представила се др Милица Живадиновић, сликарка рођена у Београду, која живи и ствара у Паризу. О њеном сликарству говорио је историчар уметности Срето Бошњак, који је и отворио изложбу. У музичком делу представио се Андрија Секулић ученик трећег разреда флауте Музичке школе “Вук Караџић”.

– Част ми је препоручити ову изложбу поготову што је Милица недавно одбранила докторску тезу о Мићином животу и стваралаштву. Овде свака слика пева као што космички звуци брује. Поновни сусрет са сликама Милице Живадиновић нуди нам исту ону раскошно трепераву светлост и игру фантастичних облика који асоцирају моћну динамику небеских тела које машта сликара преображава у поетске чињенице чистог ликовног живота. Космосом је у њену слику уведена идеја о могућој формалној аналогији  ликовне структуре и космичког бескраја. Слика је плод маште, а наука, у својој истраживачкој рационалности, такође се често ослања на помоћ маште – рекао је Срето Бошњак.

Милица Живадиновић је започела студије на Факултету примењених уметности у  Београду, на одсеку за зидно сликарство. Од 1999. године живи и ради у Паризу. Дипломирала је на Академији лепих уметности у Версају, затим магистрирала и дипломирала на Универзитету “Париз осми”. Одбранила је докторску дисертацију на тему “Мића Поповић, уметник кроз аутопортрет и епоха кроз уметниково дело”, 2011. године. Ауторка је прве монографије на француском језику посвећене животу и делу Миће Поповића, а учесник је бројних самосталних и колективних изложби у Србији, Француској и Португалији. Члан је УЛУС-а од 2008.

У среду, 12. јуна, на дан рођења Миће Поповића представљен је и 12. број часописа за културну историју Јадра “Призор”. На овом скупу учествовали су Срето Бошњак, професор Стеван М. Станковић и књижевници Саша Радојчић и Војислав Карановић, који је и уредник темата броја “Вуковско наслеђе модерне српске поезије”. Манифестацију Мићини дани организовао је Центар за културу “Вук Караџић”.

ПОКЛОН ГАЛЕРИЈИ

Историчар уметности Срето Бошњак, пријатељ и познавалаз стваралаштва Миће Поповића, поклонио је сталном легату у Лозници један цртеж уметника који је брижно чувао у својој приватној колекцији. Овај цртеж биће део сталне поставке, најавила је Снежана Нешковић Симић, управник галерије.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )