НСЗ-ФИЛИЈАЛА ЛОЗНИЦА – ШАНСА ЗА 328 НЕЗАПОСЛЕНИХ

За суфинансирање локалних акционих планова за запошљавање Национална служба за запошљавање одредила је ове године 1,3 милијарде динара што ће омогућити запошљавање око 8.000 људи. На подручју лозничке филијале до посла би на овај начин у Лозници, Крупњу, Љубовији и Малом Зворнику могло да дође 328 незапослених

 

Законом о запошљавању и осигурању за случај незапослености предвиђено је да уколико локална самоуправа обезбеди минимум 51 одсто средстава потребних за финансирање програма запошљавања, може поднети захтев НСЗ за учешће у суфинансирању одређеног програма или мера. Локалним самоуправама које према степену развијености спадају у трећу и четврту групу или у неразвијена  подручја, може се одобрити суфинансирање и када је у буџету локалне самоуправе обезбеђено и мање од половине средстава. Рок за подношење захтева био је 31. јануар, а ових дана Национална служба склопила је споразуме за суфинансирање локалних акционих планова за запошљавање са 119 филијала у Србији у овој години у износу од 1,3 милијарде динара, што ће омогућити запошљавање око 8.000 незапослених. Циљ ових програма је подстицај запошљавања у свим регионима и смањење регионалних разлика.

Ове године највише средстава за ове намене издвојио је Лесковац, 80 милиона, Крушевац 41 милион, Нова Варош и Чачак по 30 милиона. Интересантно је да су најнеразвијене општине Пријепоље и Владичин Хан из локалног буџета издвојиле по 20 милиона динара а општина Тутин 17,6 милиона динара. НСЗ је ове године потписала више од осамдесет споразума са неразвијеним општинама за које је издвојила 867 милиона динара.

Лозничка филијала НСЗ закључила је споразуме о суфинансирању локалних акционих планова са четири општине које су у њеној надлежности, Лозница, Крупањ, Љубовија и Мали Зворник у вредности од око 51,3 милиона  динара, чиме ће бити обухваћено 328 људи са евиденције незапослених.

Према речима директорке Драгане Симић, филијала је са локалном самоуправом у Лозници потписала споразум око финасирања локалних акционих планова запошљавања у вредности од 29,9 милиона динара, чиме ће се ангажовати 205 људи, и то 80 кроз стручну праксу, 30 кроз програм самозапошљавања, односно покретања сопственог посла а 95 ће бити ангажовано кроз јавне радове. Пола средстава обезбеђује НСЗ  а пола локална самоуправа.

– Са општином Крупањ потписан је споразум  у вредности од девет милиона динара за ангажовање 55 незапослених.  НСЗ је уложила 8.1 милион динара јер се ова општина убраја у неразвијене као и Мали Зворник и Љубовија. Однос уложених средстава НСЗ и ових локалних самоуправа је 90 према 10 одсто. У Малом Зворнику је потписан споразум од око 7,7 милиона динара за знгажовање 37 незапослених а у Љубовији од  5,5 милиона динара чиме ће бити ангажован 31 незапослен за евиденције НСЗ – истиче Симићева.

У све четири општине које припадају лозничкој филијали у току су јавни позиви.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )