ЛОША ГОДИНА ЗА ЈАГОДЕ – ПРЕПОЛОВЉЕН РОД

ЛОША ГОДИНА ЗА ЈАГОДЕ – ПРЕПОЛОВЉЕН РОД

JAGODEВременске прилике ове године нису погодовале произвођачима јагода. Честе кише и хладно време довеле су до појаве трулежи што је знатно смањило очекивани род. Према речима Златице Крсмановић, стручњака за воћарство лозничког Завода за пољопривреду,  година је за јагоду била специфична, дуго је трајало хладно време, а када је почело цветање, уместо двадесетак трајало је само неколико дана, и то са веома хладним ноћима, што је утицало  на само заметање плодова и количину.

– Приноси су смањени због лоших услова у време цветања, а више због трулежи. И у време бербе веома су неповољни временски услови, стална киша и задржавање влаге доводи до труљења плодова. Приноси ће углавном бити преполовљени, једино на парцелама на већој надморској висини, које су проветрене, мања је појава трулежи, међутим, јагода је углавном у равници.  Када је година добра, на савременим засадима буде и више од 20 тона по хектару, а сада неће ни десет – каже она.

Ове године произвођачима јагоде проблем прави што морају да ангажују бераче иако су плодови трули како се трулеж не би ширила даље. Ове године су иначе, велике количине трулих јагода морале да буду уклоњене из засада. Јагода је последњих година била високоприносна култура због чега су  и никли нови засади. До пре пет година  су углавном биле по баштама, а данас их има на око 15 хектара.  Тенденција је ширења јер ово воће има тршиште, у Шапцу га откупљују Руси за извоз, али мора имати одређени квалитет да би било добро плаћено и пласирано.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )