ИО ОШ „ПЕТАР ТАСИЋ“ УНОВОМ СЕЛУ – ОБЕЛЕЖИЛИ СТОГОДИШЊИЦУ

ИО ОШ „ПЕТАР ТАСИЋ“ УНОВОМ СЕЛУ – ОБЕЛЕЖИЛИ СТОГОДИШЊИЦУ

Priredba za dan skoleЗахваљујући мештанима издвојено одељење лешничке ОШ „Петар Тасић“ у Новом Селу стогодишњицу постојања дочекало је у понедељак како и доликује, у новом руху. За непуних месец дана родитељи су финансирали поправку и фарбање дотрајале ограде, кречење учионица и уређење фасаде. Прошле године Савет месне заједнице део средства које је добио од градске управе издвојио је за промену столарије на школској згради.

– Сарадња са родитељима и месном заједницом је оно чиме се ми поносимо у сва четири издвојена одељења наше школе. Захваљујући њима и овај значајан јубилеј обележавамо на прави начин – каже Оливера Стајић, директор ОШ „Петар Тасић“.

За изградњу најстаријег одељења лешничке школе у Новом Селу сагласност је пре сто година дао Суд новоселске општине непосредно пред почетак балканских ратова а плац за школу дала је општина. Прва генерација деце почела је да похађа наставу у септембру школске 1912/13. године а прва учитељица била је Смиљана Новаковић. Школа је са прекидима радила и у току Првог светског рата. По својој жељи од почетка септембра 1919. године у њој је радио учитељ Петар Тасић, чије име и данас носи. Почетком казнене експедиције 1941. године Немци су запалили школску зграду па су деца похађала наставу у кућама појединих мештана. После рата  почела је њена поправка добровољним радом и коришћењем материјала делом и од порушене зграде тако да је школа је у току лета поправљена па су деца на јесен 1946. године почела да похађају наставу. Тек после двадесетак година школа је издвојена из састава прњаворске и припојена лешничкој школи.

До данашњег дана кроз ову школу је прошло много деце распоређених у пет разреда, мењали су се и учитељи а данас у два комбинована одељења наставу похађа 30 ученика са којима раде учитељице Милена Јевтић и Мирослава Милинковић. У оквиру школе је и припремна група од осам полазника са којима ради васпитачица Катарина Максимовић. Настава се одвија у две учионице и просторији за припремну групу и на лепо уређеном школском игралишту.

Поводом обележавања стогодишњице постојања, ученици ове школе заједно са својим учитељицама извели су пригодан програм. У име града Лознице значајан јубилеј школи честитао је Јанко Алексић, члан Градског већа.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )