У ТРШИЋУ НА САБОРИШТУ – ЗАВРШЕН ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР

У ТРШИЋУ НА САБОРИШТУ – ЗАВРШЕН ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР

SABOR PREDSTAVA 1Низом програма у Лозници и Тршићу, протекле недеље организован је Ђачки Вуков сабор, манифестација у част великана из Јадра, која окупља младе и промовише знање и стваралаштво. Завршница саборовања била је у знаку позоришне представе “Капетан Џон Пиплфокс”

После пет дана саборовања и низа различитих програма, које је организовао Центар за културу “Вук Караџић”, у суботу је у Тршићу приређена завршна свечаност 42. Ђачког Вуковог сабора. Поред представљања радова насталих у радионицама ткања, сликања и креативног писања, као и рецитатора, дечјих фолклорних група и полазника школе рок гитаре, на отвореној сцени саборишта, крај Жеравије, програм је отворио мешовити хор лозничке гимназије, којим диригује Дарко Несторовић, Мокрањчевом “Химном Вуку” и композицијом “Азбука” Војислава Илића. Публику, којој  није сметала ни повремена киша, поздравио је гимназијалац Милоје Ђукановић, члан српске репрезентације на Међународној јуниорској научној олимпијади у Ирану са које је донео бронзану медаљу.

– Ми млади смо у дилеми како потрошити слободно време. Колико на забаву, а колико на учење. У седмом разреду сам одлучио да смањим време одвојено за забаву, да га потрошим на додатно учење физике и да учествујем на такмичењима из тог предмета. Откуд таква одлука? Као прво, градиво из физике било ми је занимљиво. Привлачило ме је решавање проблемских задатака. Они су за мене представљали изазов и препреку. Савладавање тих препрека доносило ми је задовољство. Прилика да се стечено знање упореди са другим ученицима добије се на општинским, окружним и републичким такмичењима. Чим прођете један ниво, као у игри, следећи је још привлачнији… Играјући ову игру, уз пуно рада стигао сам и до међународног такмичења, као део тима од шест ученика који је представљао Србију на међународној јуниорској научној олимпијади у Ирану… Данас, са ове временске дистанце, јасно видим да ме је на овај пут поред привлачности физике навела и школа, односно, наставници ОШ “Анта Богићевић” и професори Гимназије “Вук Караџић”, који упорно и несебично подржавају ученике, који желе да се баве овом активношћу… Овим активностима велики подстицај даје и локална самоуправа. Освајачи награда долазе на пријеме, добијају годишње стипендије и награде, а локални медији “Лозничке новости”, ТВ “Лотел” и “Подриње”, редовно са великом пажњом извештавају о резултатима са такмичења… Рекорди у видео-играма, трачеви на фејсбуку се брзо забораве. После учења и рада остају вам знање, умења и вештине, роба која има своју вредност. И Вук је записао – добар наук злата вреди – поручио је Ђукановић.

На одушевљење најмлађих, Дечји културни центар и Битеф театар из Београда извели су представу “Капетан Џон Пиплфокс”, а покровитељи Ђачког Вуковог сабора су Министарство културе и Град Лозница.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )