ЈП “ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА” – ЛЕТО БЕЗ СУВИХ СЛАВИНА

ULAGANJA ZA LETO BEZ NESTASSICAЗамена пумпи на Жеравији и пуштање у рад другог градског резервоара на Трешњици треба да обезбеде сигурније снабдевање водом овог лета. Због нерешених имовинско-правних односа није урађена пумпна станица у Горњем Добрићу. Водовод ће набавити две цистерне што је један од услова да предузеће добије лиценцу

Житељима Горњег Јадра ове године летњи топли дани не би требало да донесу претходних година уобичајене невоље у снабдевању водом.  Недавни  радови треба да омогуће стабилније снабдевање и реше велики проблем мештана више села који су минулих лета данима били без воде. Према речима Јована Маловића, директора ЈП “Водовод и канализација”, било је планирано решавање тог проблема на два правца, али да то није у потпуности реализовано због нерешених правно-имовинских односа.

– За правац према Грнчари, Руњанима, Недељицама, Брезјаку и Ступници већ смо заменили пумпе на Жеравији. Оне су раније “бацале” 16 литара у секунди, а сада смо ставили две пумпе по 25 литара у секунди. Сачекаћемо лето да видимо да ли ћемо на том правцу имати проблема али се може очекивати да их не буде. Требало је да буде урађена пумпна станица у Горњем Добрићу и тиме побољшамо снабдевање Драгинца, Великог Села и Цикота. Међутим, из републичке Дирекције за воде није добијен новац јер  у катастру није све завршено тако да за тај пројекат морамо конкурисати и наредне године. Станица је требало да подигне притисак према тим селима и у периоду јул, август вероватно немамо проблема са снабдевањем – објашњава Маловић.

Да славине не буду суве допринеће и пуштање у рад другог градског резервоара на Трешњици, капацитета од 2.200 метара кубних, што ће допринети да “Водовод” у летњим месецима има већу резервну количину воде. Ове године је замењено и око 700 метара цевовода у Грнчари, који је био у лошем стању, тако да ће снабдевање бити боље, а неће бити губитака  воде на том терену. Ових дана мењаћемо и 500 метара цевовода у Башчелуцима и Кличевцу где имамо највећи део интервенција. За подручја на којима евентуално буде проблема, воду за пиће предузеће ће допремати са две цистерне КЈП “Наш дом”.

– У оквиру програма KFW била је предвиђена реконструкција 7,8 километара магистралног цевовода од црпне станице у Бањи Ковиљачи до резервоара Трешњица, али смо се договорили да мењамо само пола, колико је у лошем стању. Новцем за део цевовода који не мењамо набавићемо јаче возило за прочишћавање канализације, две цистерне за воду које су неопходне да бисмо као предузеће добили лиценцу. Треба да имао четири али ћемо са “Нашим домом” направити уговор да набавимо две и њихове користимо кад затреба.  Од тога што не радимо део цеводовода, уштеда је око 800.000 евра, а за набавке које планирамо треба нам око 500.000, са осталим ћемо видети да урадимо још неку реконструкцију цевовода или другога што је нужно, а за лиценцу је потребно да имамо још опреме коју ћемо набавити – каже он додајући да ће бити набављена и опрема за детекцију кварова на пластичним цевоводима, којих је доста у водоводном систему од око 780 километара.

Предузеће је у претходним месецима поправило проценат наплате, а има и смањења губитака али ће се прави ефекти видети када се заврши даљински систем управљања Скада из програма KFW и онда ће тачно видети према ком правцу су губици највећи.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )