ЂАЧКИ КАЛЕНДАР – ПУНО ПОСЛА ЗА МАЛЕ МАТУРАНТЕ

ЂАЧКИ КАЛЕНДАР – ПУНО ПОСЛА ЗА МАЛЕ МАТУРАНТЕ

osnovci proslavili kraj skolske godineУ средње школе ове године требало би да крене 70.385 ђака, колико их тренутно завршава осми разред у Србији, што је за скоро седам хиљада мање него прошле године. Од наредне школске године  у четири средње школе у Лозници биће уписано 898 ђака.

Прошлог петка најстарији основци опростили су се од школских клупа, али само привремено. Већ 17. и 18. јуна очекује их завршни испит, тзв. мала матура на који излазе сви ученици без обзира на то да ли желе да наставе даље школовање или не. Првог дана своје знање показаће из српског језика, а другог дана из математике. Ове године завршни испит биће најтежи до сада јер ће бити 75 одсто непознатих задатака и 25 са измењеним редоследом одговора или бројевима у односу на задатке из збирке за припрему.

Према календару уписа у средње школе, прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 21. јуна а коначни 25. јуна. Листе од 20 жеља ђаци ће предавати 26. и 27. јуна, док ће распоред ученика по средњим школама бити објављен 7. јула. Први уписни круг је 8. и 9. јула а у школама у којима буде буде остало слободних места други уписни круг биће 12. јула.

Редослед кандидата се утврђује на основу успеха у претходном школовању, који доноси највише 60 бодова и резултата на завршном испиту, који доноси 40 бодова, односно 20 поена по тесту.

Ученици који желе да се упишу у уметничке школе или школе за ученике са посебним способностима претходно треба да изађу на пријемни испит који ће зависно од школе бити одржан 6. 7. или 8. јуна. Редослед ђака који се уписују у ове школе одређује се на основу успеха на пријемном и завршном испиту, такмичењима и успеху у шестом, седмом и осмом разреду.

Ове године Министарство просвете одлучило је да се у гимназијама не смањује број ђака, за њих је резервисано 22 одсто места, у четворогодишњим стручним школама 59 одсто, школама трећег степена 16 одсто, а у уметничким школама два одсто места. За ученике који ће похађати тзв. специјалне школе резервисано је 835 места а укупна квота ће бити повећана уколико 19 огледних разреда буде преведено у редовни систем образовања.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )