ИНТЕРВЈУ: ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ, ПОТПРЕДСЕДНИК УЈЕДИЊЕНИХ РЕГИОНА СРБИЈЕ – СРБИЈИ ТРЕБА НОВА ПОЛИТИКА

ИНТЕРВЈУ: ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ, ПОТПРЕДСЕДНИК УЈЕДИЊЕНИХ РЕГИОНА СРБИЈЕ – СРБИЈИ ТРЕБА НОВА ПОЛИТИКА

kolor Vidoje Petrovic gradonacelnik URS (26)Нема јаке Србије без јаких локалних самоуправа и зато нам је потребна политика равномерног регионалног развоја и мерљив учинак у политици – поручио је у интервјуу ЛН Видоје Петровић, након што је прошле недеље изабран за потпредседника УРС

 

 

Зашто је било важно да се Уједињени региони Србије трансформишу у странку?

 

– Сведоци смо да се наша земља већ дуго налази у озбиљној кризи и да  у протеклим годинама није пронашла прави пут који би је много брже увео у заједницу уређених и економски јаких држава. Сада су пред нама нови изазови и просто је сазрела свест да је Србији неопходна и нова политика. Отуда и иницијатива Г-17 плус да са бројним другим партијама, групама грађана и угледним појединцима створи покрет са идејом да убрза политичку трансформацију Србије. Наша политика, пре свега, подразумева да у наредном периоду Србија постане земља региона да дође до суштинске децентрализације која аутоматски подразумева и одређени ниво деконцентрације власти и наравно да се кроз такво уређење омогући равномеран развој, јер нема јаке Србије без развијених општина и градова и јаке локалне самоуправе. Покрет је временом толико ојачао, као и идеја која нас је окупила, да је било сасвим природно да се Уједињени региони Србије трансформишу у јединствену политичку партију.

 

Млађан Динкић, председник странке најавио је на Изборној скупштини да ће УРС иницирати промену Устава Србије, увођење дома већа региона у Скупштину Србије за које би грађани непосредно бирали посланике као и функционере на локалном нивоу и смањење укупног броја посланика. Да ли очекујете подршку коалиционих партнера за тако крупне промене?

 

– Србији је потребна ефикаснија власт и смањење броја посланика како би се смањили и државни трошкови с обзиром на терет који подноси привреда. Парламент видимо као дводоми, а Србију организовану у седам административних региона, Војводина, Београд, Западна Србија, Шумадија, Источна и Јужна Србија и КиМ. Такође сматрамо да је јако важно да грађани на изборима непосредно бирају градоначелнике, председнике општина и посланике који би били у Већу региона. Мислим да би то значајно променило политичку сцену Србије јер би политички учинак, коначно, имао мерљив резултат. Ми желимо да се степен одговорности свакога ко се бави овим послом подигне на виши ниво, а он се подиже тако што функционери подршку добијају од грађана којима и директно полажу рачуне, а не политичким централама. То је једна од основних тековина сваког демократског друштва и ми само желимо да позитивне примере из земаља са развијеном демократијом применимо и у нашој земљи. Подршку за овакву политику очекујемо и од наших коалиционих партнера како на републичком тако и на локалном нивоу. УРС је расположен за сарадњу са свим политичким партијама и са свим групама грађана и удружењима.

З. Вишњић

 

Опширније у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )