И ОВЕ ГОДИНЕ – МАЊИ РОД МАЛИНЕ

И ОВЕ ГОДИНЕ – МАЊИ РОД МАЛИНЕ

JOSS SLABIJI ROD MALINEОвогодишњи род малине биће мањи него прошле која такође није била наклоњена воћарима. Златица Крсмановић, стручњак за воћарство лозничког Завода за пољопривреду, који покрива подручје Лознице, Крупња, Љубовије и Малог Зворника, каже да је ситуација у малињацима лоша и да су доста проређени због прошлогодишње суше.

  Род ће бити смањен у односу на прошлу годину за  30 до 40 одсто, а прошле је у односу на претходну био преполовљен, па ако ове приноси по хектару буду три, четири тоне то ће бити богатство. Малинарство је иначе, доведено у питање, имамо проблем са неквалитетним садним материјалом, начином на који произвођачи шире своје засаде и онда на то дође суша и неправилна агротехника. Прошла година је била сушна па засадима није помогао ни систем за наводњавање, само је онај  ко је имао и мрежу нешто урадио, уз услов да су испоштоване све агротехничке мере. Иначе, прошле године цена килограма малине била је 100 до 130 динара , овогодишња се још не зна, али малинари очекују да буде добра – каже она.

Према њеним речима садашње временске прилике не праве неку специјалну штету малини осим у оним деловима где је било града, али то су подручје Добрића и Страже где има мало малињака. Због укупне ситуације са малином у последњих неколико година било је и крчења малињака па је површина под њима смањена за десет до двадесет одсто. Иначе, према ранијим подацима на подручју Завода за пољопривреду Лозница малина заузима око 1.760 хектара и после шљиве је најзаступљенија култура.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )