42. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – ТРШИЋ – СТЕЦИШТЕ МЛАДИХ

42. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – ТРШИЋ – СТЕЦИШТЕ МЛАДИХ

djacki 1Од среде до недеље Лозница и Тршић домаћини су 42. Ђачког Вуковог сабора, а током петодневне манифестациеје Центар за културу “Вук Караџић” организатор је великог броја културних програма. Завршна свечаност је сутра у 13 часова на саборишту, где ће Дечји културни центар и Битеф театар извести представу “Капетан Џон Пиплфокс” 

 

 

У Вуковом дому културе у среду је почео 42. Ђачки Вуков сабор. Манифестација је отворена “Химном Вуку”, коју је извео Дечји црквени хор “Свети Сава” уз пратњу Лозничког гудачког трија и дириговање Драгана Ђедовића, а поздравну реч упутила је Ана Прокопић, прошлогодишњи ђак генерације Основне школе “Петар Тасић” из Лешнице.

– Саборовање ђака Србије још једном ће потврдити да је реч о најмасовнијој манифестацији младих, талентованих, маштовитих и отворених за нова знања и вештине. За нове изазове на путу одрастања. Вуков завичај ће и овога пута бити инспирација са усвајање лепоте нашег матерњег језика, али и инспирација за слободу и креативност у свим другим областима стваралаштва. Биће ово сабор знања, игре и радости младих целе Србије, генерација које ће ускоро равноправно ступити у свет одраслих. На том путу сазнајемо и трајне вредности свог идентитета међу којима је и наш матерњи језик. Богата традиција Ђачког Вуковог сабора управо нас стално подсећа да на том путу не смемо стати јер језик чува наше памћење и постојање, али тражи да и ми њега чувамо и обогаћујемо. Свесни смо да су наше радознале године понекад брзоплете у прихватању различитих изазова савремених технолошких достигнућа, али и поред тога овде на изворишту српског језика, у завичају Вука Стефановића Караџића, у прилици смо да покажемо одраслима своју тежњу ка новом знању, али и чувању традиције, због чега они могу бити поносни на нас као и ми и на наше учитеље – поручила је Ана Прокопић.

Пригодан програм “Бескрајни плави круг”, посвећен 120. годишњици рођења Милоша Црњанског, извела је Филхармонија младих “Борислав Пашчан” уз диригентску палицу Ђорђа Павловића, док је поему “Стражилово” говорила Ивана Шћепановић, драмска уметница. У Тршићу је јуче почела књижевна, ликовна, мултимедијална, радионица ткања и радионица звука. Са полазницима радионице “Вук и звук” ради Војислав Карановић, уредник Радио Београда, док је и ове године књижевник Вуле Журић водио књижевну радионицу “Милош Црњански као инспирација”. Весна Грујић је задужена је за радионицу ткања, за ликовну радионицу сликари Снежана Нешковић Симић и Драго Симић, а за мултимедијалну радионицу “О Немцима” Артемида Недић, професорка немачког језика. На шеталишту у Улици Јована Цвијића дефилеом и концертом јуче су се представили и дечји фолклорни ансамбли КУД “Ђидо” из Богатића, КУД “3. октобар” из Банатског Новог Села, КУД “Караџић” из Лознице, као и културно-уметничких друштава “Абрашевић” из Бање Ковиљаче, “Троноша” из Корените, “Фрула” из Липничког Шора и фолклорне секције из Брасине и Роћевића. У ОШ “Анта Богићевић” представљен је Центар за промоцију науке и “Путујући планетаријум”, а у Гимназији “Вук Караџић” литерарна радионица Центра за таленте “Михаило Пупин” из Панчева и лозничке гимназије. У Тршићу се данас наставља рад у радионицама, у Гимназији у 18 часова биће проглашени победници литерарног конкурса “Вуково звоно”, који расписује Огранак Вукове задужбине, а у Музеју Јадра у 19.30 биће отворена изложба слика Јоване Вишњић, академске сликарке и учеснице ликовних колонија у Тршићу. У Вуковој спомен-школи сутра од 9.30 одржава се 23. Републичко такмичење ученика основних школа из српског језика и језичке културе, а Вукова задужбина представиће пето годиште часописа Даница за младе. На малим отвореним сценама од 10.30 часова представиће се победници градске смотре рецитатора, полазници Школе рок гитаре и фолклорниансамбл КУД “Троноша” из Корените. У Музеју језика и писма у 11.30 биће отворена изложба “О Немцима” ауторке Франциске Вицке, а у подне у галерији на саборишту изложба радова учесника ликовне радионице,

када ће бити проглашени и победници. Тридесет минута касније биће изложени и радови старих заната, а завршна свечаност 42. Ђачког Вуковог сабора почиње у 13 часова на великој сцени саборишта. Мокрањчеву “Химну Вуку” извешће хор лозничке гимназије, којим диригује професор Дарко Несторовић, а поздравну реч посетиоцима ће упутити ученик ове школе Милоје Ђукановић, који је освојио бронзану медаљу на Међународној јуниорској научној олимпијади у Ирану. Дечји културни центар и Битеф театар потом ће извести представу “Капетан Џон Пиплфокс” у режији Јелене Богавац, а званично затварање манифестације у недељу 26. маја биће у знаку 23. Републичког такмичења за ученике средњих школа из српског језика и језичке културе. Организатор Ђачког Вуковог сабора је Центар за културу “Вук Караџић”, а покровитељ Град Лозница.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )