НА ГРОБЉУ У БАЊИ КОВИЉАЧИ – ОСКРНАВЉЕНИ СПОМЕНИЦИ

НА ГРОБЉУ У БАЊИ КОВИЉАЧИ – ОСКРНАВЉЕНИ СПОМЕНИЦИ

oskrnavljeni spomenici u banji koviljaci darko stankovic pored ocevog spomenika foto s.pajicТоком протеклог викенда, неколико споменика на гробљу у Бањи Ковиљачи је оскрнављено, а на мети оних вандала нашло се неколико месинганих попрсја. Међу оштећеним је и споменик Миливоју Миши Станковићу, (накадашњи познати спортиста, који је изгубио живот несрећним случајем у 26. години живота, као радник “Вискозе”) са којег је одваљена месингана биста тешка неколико десетина килограма.

– Сазнао сам у понедељак да је са очевог споменика нестало попрсје које је ту стајало од 1982. године, када је отац настрадао. Претпостављам да су крадљивци планирали да месингану бисту продају на отпаду као секундарну сировину, али за њу не могу добити више од пет хиљада динара. За израду таквог попрсја треба платити око 2.000 евра, можда и више, али овде није реч о материјалној штети, већ о душевном болу који сам претрпео са мајком Цветом и својом родбином – каже син Дарко.

Он је о свему исте вечери обавестио полицију, која је одмах извршила увиђај, када је примећено да је нестала још једна биста, сличне величине, са споменика који је пар метара удаљен од Станковићевог.

– Нема на гробљу много оваквих биста, али су, нажалост, крадљивцима и оне дошле на ред. До сада се нешто слично овде није дешавало. Речено ми је да ће вештак изаћи на гробље, како би се утврдила штета, али ја се искрено надам да ће починиоци оваквог скрнављења гробова бити откривени и да се овако нешто више неће поновити – јада се Дарко.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )