ИЗЛОЖБА У ЗНАК СЕЋАЊА – РЕТРОСПЕКТИВА

ИЗЛОЖБА У ЗНАК СЕЋАЊА – РЕТРОСПЕКТИВА

RETROSPEKTIVA ZIVKOVIH SLIKAЛиковна група “Н-8” КУД “Караџић” приредила је у понедељак 13. маја ретроспективну изложбу слика Живка Милосављевића, обележавајући на тај начин годишњицу његове смрти. У Галерији “Мина Караџић” изложено је тридесетак уметничких дела једног од оснивача ликовне секције “Н-8”, учесника и организатора бројних сликарских колонија, а посетиоци изложбе могли су да погледају и кратки документарни филм о Живку и његовом стваралаштву. Евоцирајући успомене на колегу и пријатеља, о њему су говорили Слободан Цоле Гавриловић, председник ликовне групе “Н-8”, и књижевник Љубомир Ћорилић, док су својим стиховима овај скуп употпунили Светомир Тешмановић и Милан Ивановић.

– Живко је један од ретких у Јадру који су примили дар за уметност сликања. Дар који га је водио кроз живот у Костајнику, до Рудника “Столице”, лозничке “Вискозе”, Вуковог Тршића и многобројних уметничких тема које су нашле место на његовим сликама. Живео је живот као несмирајни Живко, био неуморни упредилац златне нити ликовне уметности, почев од првих искустава “самоука”, до свршеног студента ликовног одсека на Вишој педагошкој школи. Дар за сликарство му је одредио судбину, издиктирао цео пут од рођења до смрти – казао је Ћорилић.

Живко Милосављевић је рођен 15. фебруара 1939. године у Костајнику, био је наставник ликовног васпитања, а поред сликања писао је песме. Преминуо је 12. маја прошле године. Изложба његових слика отворена је до 20. маја.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )