У ТРОНОШИ – УПАЉЕНЕ РАТАРСКЕ  СВЕЋЕ

У ТРОНОШИ – УПАЉЕНЕ РАТАРСКЕ СВЕЋЕ

RATARSKE SVECEУ манастирској цркви, посвећеној Ваведењу Пресвете Богородице у Троноши, испред иконе Исуса Христа и Свете Богородице и ове године су на Велики четвртак упаљене велике ратарске свеће. Направљене од чистог воска и тешке по најмање 50 килограма и високе 1,50 метара. Биће паљене током године сваке недеље и на важне празнике за време службе.

Једну свећу прилажу парохијани из  Тршића и Корените,  а другу Зајаче, Пасковца и Горње Борине. Оне су ускршњи прилог мештана околних села који их по традицији сваке године на Велики четвртак доносе у Троношу. Свеће се на Велики четвртак срећу код чесме Девет Југовића у Троноши где их доносе мештани села која су их направила, а одатле их после украшавања цвећем и бршљаном и кратке молитве носе у манастир. Уз звуке црквених звона, после једног обиђеног круга око цркве уносе се и стављају у чираке испред икона где ће бити до наредног Васкрса. До наредне године ће скоро целе изгорети, остаће тек неколико килограма воска који се претапа са новим воском тако да у новој свећи увек буде део старе.

Овај јединствен обичај у Троноши није прекидан ни за време ратова, само што су се тада лиле много мање свеће. Свеће се зову ратарске или орачке јер их лију ратари са вером да ће им заштитити усеве и допринети добром роду. Народ верује да је давање прилога за свеће добро и за здравље укућана.

Овај обичај је и ове године окупио доста верника, а посебно младих од којих ће неки једнога дана понети ратарске свеће настављајући традицију предака и чувајући везу између цркве, манастира Троноше и њених парохијана.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )