У ЛОЗНИЦИ И СУСЕДНИМ ОПШТИНАМА – ОСНИВАЈУ РАЗВОЈНУ АГЕНЦИЈУ

У ЛОЗНИЦИ И СУСЕДНИМ ОПШТИНАМА – ОСНИВАЈУ РАЗВОЈНУ АГЕНЦИЈУ

POTPISIVANJE PROTOKOLA O SARADNJI CCLANICA RRAЗа финансирање Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине из локалних буџета чланица биће издвајано по 0,1 одсто прихода из претходне године

На последњој седници локалног парламента усвојена је одлука о оснивању Регионалне развојне агенције (РРА) Подриња, Подгорине и Рађевине. Лозница је један од оснивача са општинама Богатић, Крупањ, Мали Зворник, Осечина и Љубовија и заинтересованим удружењима привредника и предузетника регистрованим на територији тих локалних самоуправа. О значају оснивања РРА за ЛН говорио је Томислав Арнаутовић, члан Градског већа.

Према његовим речима, РРА ће бити у надлежности Националне агенције за регионални развој, коју је формирала Влада Србије, а осим Лознице и општина чланица са оснивачким улогом од по 50.000 динара, приклучила су се и удружења грађана Клуб привредника из Лознице, Опште удружење предузетника из Лознице, Малог Зворника, Богатића  и Љубовије са оснивачким улогом од  по 10.000 динара. Финансирање РРА одвија се тако што локалне самоуправе имају обавезу да га финансирају чланарином која ће бити у висини 0,1 одсто приходне стране буџета из претходне године.

– Финансирање од стране државе убудуће ће се највише одвијати кроз подршку пројектима који се односе на регионални развој. Исто тако политика Европске уније не познаје локалне самоуправе, општине и градове, као појединачне подносиоце пројеката ни у једном од доступних европских  фондова већ предност дају регионалним, односно партнерским пројектима, а нарочито онима прекограничне сарадње. Да би се добила средства, треба припремити квалитетне пројекте, а постојањем РРА отвара се могућност приступа фондовима. Интерес Србије је, а наш још већи, да оснујемо овакву агенцију. Тренутно је у Србији акредитовано 11 регионалних развојних агенција које већ неколико година реализују пројекте у вредности од неколико десетина милиона евра. Наша агенција мора каровски да се оспособи у периоду од годину дана да може самостално да ради  и пружа услуге које ће бити  предвиђене статутом и уговором о оснивању. Одговарајуће скупштинске одлуке осим нас донели су и Мали Зворник и Крупањ, а очекујем да то ускоро учине и остали и да за највише месец дана уследи потписивање уговора – каже Арнаутовић.

Да би се акредитовала, РРА мора да има најмање пет запослених, пошто је у ову укључено шест локалних самоуправа биће шест стручних људи, са директором, и седми мора бити административни радник. Следи потписивање уговора о оснивању друштва са ограниченом одговорношћу, конституисање скупштине друштва коју чине челници локалних самоуправа, она бира трочлани надзорни одбор, а он именује директора који ће обавити  регистрацију друштва у Агенцији за привредне регистре, расписати јавни конкурс за новог директора и сва радна места.

– Рачунам да би до првог јула све требало да буде завршено и да РРА почне да функционише, а можда се то деси и нешто раније – каже он.

Регија која обухвата Лозницу и општине осниваче расплаже са знатним потенцијалима за значајни развој привреде, пољопривреде, туризма и других области друштвеног живота. Они се могу много боље искористити уколико се сагледавају регионално, а  не појединачно. Резултати рада РРА треба директно да се одражавају на развој локалних заједница оснивача и регије на којој се налазе. Искуства из суседних држава показују да су овакве тамошње агенције последњих пет година у различитим областима реализовале пројекте вредне више од сто милиона евра.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )