МАЛИНЕ – БИЋЕ ЈОШ МАЊИ ПРИНОСИ

МАЛИНЕ – БИЋЕ ЈОШ МАЊИ ПРИНОСИ

P1010164Прошла година била је једна од најтежих за узгајиваче малина. Прво су засаде оштетили мразеви, а затим и суша, па су приноси били испод 50 одсто. Удружење произвођача “Ластар” из Крупња упозорило је ових дана да ће предстојећа берба малине бити још мања јер пољопривредници нису добили обећану помоћ за обнављање засада.

– Прошлогодишња суша оштетила је око 60 одсто малињака и до данас није предузето ништа да би се отклониле последице иако су дата обећања. У најтежем положају су власници малих парцела јер су због смањених приноса и приходи од малине били испод свих очекивања и недовољни да се издвоји новац за обнову засада. Ако се зна да цена саднице иде и до 50 динара, а да је потребно бар хиљаду садница за један малињак, онда је јасно да је то било недостижно за просечног пољопривредника па они нову бербу чекају са оним што је преостало – каже Добривоје Милановић, председник удружења.

Он је најавио да ће удружење покренути захтев да Општина Крупањ почне да издваја средства из буџета за помоћ пољопривредницима као и да се у сарадњи са  Министарством пољопривреде обезбеди по две хиљаде бесплатних садница за пољопривреднике како би могли да обнове засаде.

– Ми бисмо прихватили и да нам се обезбеде бескаматни кредити са роком отплате од две до три године јер другог начина немамо.  Малина је стратешки производ за Крупањ, а ако се настави оваква небрига, више нико неће имати интерес да их гаји – каже Милановић.

На подручју Лознице, Крупња, Љубовије и Малог Зворника под малинама је 1.760 хектара, а скоро половину су засадили Рађевци. Они оправдано очекују помоћ и надају се да ће стићи бар до јесени како би могли да обнове своје засаде и припреме се за наредну бербу, пошто од ове, која би требало да почне крајем јуна, како тврде, неће бити велике вајде.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )