ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО ИЗ ФИЗИКЕ ЗА ОСНОВЦЕ – ЛОЗНИЧАНИМА ОСАМ НАГРАДА

ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО ИЗ ФИЗИКЕ ЗА ОСНОВЦЕ – ЛОЗНИЧАНИМА ОСАМ НАГРАДА

Uccenici i nastavnica Radojka Ristanovic OSS Vera Blagojevi Banja Koviljacca.На 35. државном такмичењу из физике ученика основних школа, одржаном у Зрењанину, од 15 основаца из Лознице девет је освојило једну прву награду, три друге, четири треће и једну похвалу. Они су се из  нашег округа пласирали после школског, општинског и окружног такмичења, а ово је велики број ученика у односу на број становника округа, кажу просветари.

Прву награду освојио је Алекса Јањић, ученик шестог разреда ОШ “Јован Цвијић”, а из исте школе су и седмаци Алекса Милисављевић и Стефан Степановић, који су освојили другу награду. Из ОШ “Анта Богићевић” треће награде освојили су шестаци Теодора Радаљац, Ивана Станојевић и Димитрије Павлов, као и ученица осмог разреда Ивана Бурмазовић, док је похвалу добио ученик седмог разреда Никола Гајић. Ученица осмог разреда Ана Вилотић  из ОШ “Б. Ж. Милојевић” из Крупња освојила је другу награду и позив за учешће на физичкој олимпијади Србије. На ово такмичење позива се тридесет најбољих ученика осмог разреда, од којих се низом такмичења бира шест најбољих који ће представљати Србију на  Међународној научној олимпијади.

На овом такмичењу из Лознице је “Антина” школа имала осам ученика, “Цвијићева” три, док је по један ученик дошао из крупањске школе “Б. Ж. Милојевић”, “Доситеј Обрадовић”- Клупци, “Вера Благојевић” – Бања Ковиљача и “Петар Враголић” из Љубовије.

Последњих година ученици из лозничких школа постижу запажене резултате на такмичењима из физике. Примећује се, каже Владимир Ђукановић, наставник физике из “Антине”,   и интензивнија заинтересованост родитеља за ову активност ученика, што је од огромног значаја, јер је њихова подршка један од кључних фактора у развоју те деце. Помоћ овим ученицима пружа и Регионални центар за таленте у Лозници, који води др Војислав Филиповић, где се  сваке године организује викендом бесплатна школа физике. У оквиру ње последњих неколико година наставу изводе Ђукановић и наставник Бранко Богосављевић.

 Град Лозница, иначе, даје подршку овим активностима, а освајаче републичке награде награђује на свечаном пријему једнократним новчаним наградама, сезонском картом за базен и годишњим стипендијама. Лозница је прошле године имала представника на олимпијади из физике одржаној у Ирану где је део екипе која је освојила треће место био и садашњи ученик лозничке гимназије Милоје Ђукановић.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )