РЕПРОГРАМ ДУГА ЗА СТРУЈУ – СЛАБ ОДЗИВ

У лозничкој „Електродистрибудцији“ нису задовољни одзивом дужника за потписивање репрограма дуга за утрошену струју. Од 19.126 послатих позива, споразум је потписало само 2.076 потрошача!

 

Иако је Управни одбор “Електропривреде Србије” продужио акцију „Без камате на рате“ до 25. априла, повећао број рата и до 48, зависно од висине дуга, и усвојио захтеве локалних дистрибуција да и купци са којима се води судски поступак због дугова могу да репрограмирају дуг уз поравнање и плаћање судских трошкова, одзив неуредних платиша за репрограм био је изузетно мали. У целој земљи само је 13,92 одсто дужника потписало споразум о репрограму дуга од чега предњаче домаћинства у односу на „вирманце“.

Према речима Владана Којића из Службе инвестиција лозничке „Електродистрибуције“, од првог марта до петог априла укупно је потписано 2.014 споразума са потрошачима од чега 1.867 са домаћинствима а остало са вирманцима, односно предузећима.

– Ако се има у виду да је домаћинствима послато 16.000 позива за склапање уговора о репрограму дуга, а одазвало се 1.867, а вирманцима 3.126 позива од  чега се одазвало 209, очигледно је да је одзив био слаб. Људи дођу, информишу се и одустану јер су очекивали да ће им бити отписан цео дуг а не камата. Очигледно је да нису били добро обавештени. Најчешће одустају они који и највише дугују а нису свесни да овим репрограмом само добијају. Када потпишу споразум о репрограму и када им се стари дуг подели на рате, на њега се не урачунава камата већ је рата фиксна – каже Којић.

Уз рату старог дуга потрошачи су у обавези да редовно измирују и рачуне за текућу потрошњу, дуговања се могу измирити до краја текућег месеца а ако то учине до 20. у месецу стичу право на попуст од пет одсто, дакле, сматрају се редовним платишама. Уколико купац не измири две узастопне рате „Електродистрибуција“ има право да раскине споразум.

– Сви они који се нису одазвали позиву за склапање споразума о репрограму дуга биће први на списку за принудну наплату, односно, за искључење са електро мреже – каже Којић.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )