ПРОЛЕЋНИ РАДОВИ – СЕТВА У ПУНОМ ЈЕКУ

ПРОЛЕЋНИ РАДОВИ – СЕТВА У ПУНОМ ЈЕКУ

PROLECNI RADOVIЛепо време погодује радовима у пољу. Пољопривредници су већ засејали највећи део парцела. Планирано је да се под кукурузом у Лозници, Крупњу, Малом Зворнику и Љубовији нађе око 21.000 хектара, а до сада је засејано око 80 одсто. Очекује се да ће овај посао бити завршен у наредних седам дана.

Приводи се крају и сетва соје. До сада је овом уљарицом засејано 60 одсто планираних 2.000 хектара.

Сетва луцерке је завршена и под овим крмним биљем нашло се око 2.500 хектара. У току је сетва кромпира (предвиђено 3.000 хектара, а до сада засејано око 80 одсто) и осталог поврћа.

Семена и осталог репроматеријала има довољно у пољопривредним апотекама. Услови за сетву су готово идеални. У земљишту има довољно влаге па ће и биљке брзо изникнути.

Иначе, овогодишња сетва скупља је од прошлогодишње. Томе су највише допринеле више цене горива и семенског материјала. Према рачуницама ратара, за сетву кукуруза потребно је више од 60.000 динара по хектару. Многи су се због тога одлучили да засеју мање површина него што су планирали.

Пољопривредници све до 31. маја могу куповати регресирано гориво (60 литара по хектару) на НИС-овим бензинским пумпама. Захтеви за субвенције примају се до 30. јуна у филијали Управе за трезор у Лозници.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )