НЕИЗВЕСНОСТ У ЗАЈАЧИ – РУДАРИ ТРАЖЕ СВОЈЕ ЗАРАДЕ

drzavni sekratar posetio rudareВише од недељу дана рудари и топионичари из Зајаче су у генералном штрајку. Уз државног секретара из ресорног министарства, руднике посетио и републички инспектор за рударство. Радници под ведрим небом чекају прекид агоније, спремни да наставе посао чим им буду исплаћене по три заостале плате

Неизмирене зараде од децембра, као и обавезе за пензионо и здравствено осигурање, натерало је рударе и топионичаре из Зајаче да 16. априла обуставе рад и тако на најтежи начин покушају да остваре своја права. Тог дана ушли су у јаму рудника “Штира” и у њој провели више од 24 сата, све док их из ресорног министарства нису замолили да ипак напусте окно и протест наставе на отвореном. Трачак светлости на крају тунела видели су  када их је посетио Томислав Шубарановић, државни секретар у Министарству природних ресурса, рударства и просторног плана, који им је објаснио да држава нема ингеренције над приватном фирмом, али да ће покушати да разговара са власником концерна “Фармаком МБ”, у оквиру којег послује и РТ “Зајача”.

– Верујем да и компанија покушава да разреши проблеме, али кад плата касни дужи период, то значи да неко од менаџера у фирми није способан за свој посао. Пошто је реч о приватној компанији, вероватно ће власник или борд директора то преиспитати – рекао је Шубарановић и најавио долазак надлежне инспекције која треба да утврди да ли је у зајачким рудницима било експлоатације руде, пошто компанија за то нема одобрење.

Он је објаснио да концерн има одобрење за истраживање до 2015. године, а уколико се утврди да је у међувремену било експлоатације руде, мора се утврдити где је она отишла. Шеф републичке инспекције за рударство Синиша Танацковић у понедељак је у пратњи рудара и руководилаца РТ “Зајача”, обишао руднике, а пошто није меродаван за давање изјава, само је рекао да ће извештај предати ресорном министарству. Рудари кажу да их нико други није контактирао протеклих дана, као и да их нико из локалне заједнице није питао како подносе боравак под ведрим небом.

– Сад чекамо одговор из министарства, али смо решили да се писаним путем обратимо за помоћ председнику и потпредседнику Владе Србије. Мада смо већ савладани од хладноће и неспавања, спремни смо да одмах наставимо да радимо чим испуне наше захтеве – каже Горан Радић, председник Штрајкачког одбора рудара.

Он је потврдио да је прошлог петка представнике рудара и топионичара примио Јездимир Вучетић, заменик градоначелника Лознице, који је обећао свим радницима медицинску помоћ без обзира на то да ли су им оверене здравствене књижице, а лознички Црвени крст послао им је 15 ћебади. Огорчени рудари су протеклих дана у више наврата указивали и на тешке услове у којима раде, истичући да осим пар лопата, радног одела и нешто алата,  фирма ништа није улагала у побољшање услова.

– Пресвлачимо се у бараци склепаној од дасака, крај импровизоване пећи, направљене од бурета, а на ексерима одлажемо гардеробу. Воду за умивање користимо са потока, загревамо је у конзервама од хране и тако се купамо после смене. Све то је мања мука од понижења које трпимо ових дана. Већина радника је у кредитима, а опомене из банака стижу сваки дан, док многи децу не могу да лече јер немају оверене књижице – јадају се рудари.

Током ове седмице, рударе нису контактирали ни руководиоци фирме, тако да је неизвесност настављена и даље, али како кажу незадовољни радници, решени су да по први пут јединствени истрају у својим намерама.

– Или ће нам бити плаћено оно што смо зарадили, или ће фирма ставити катанац. Друге нема – поручују рудари и топионичари “Зајаче”.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )