ДВЕ ГОДИНЕ МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА – СРПСКО ПИСМО КРОЗ ВЕКОВЕ

ДВЕ ГОДИНЕ МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА – СРПСКО ПИСМО КРОЗ ВЕКОВЕ

IZLOZBA U TRSICU

Поводом обележавања две године рада Музеја језика и писма у Тршићу, лознички Центар за културу “Вук Караџић” приредио је у уторак у калиграфској радионици изложбу

 

“Примери српског писма од 11. до 19. века”. Изложбу је отворила Невена Митровић, професорица српске књижевности и председница Огранка Вукове задужбине Гимназије “Вук Караџић” у Лозници, а аутор изложбе, историчар Мирослав Терзић објашњава да је реч о допуни сталне поставке Музеја језика и писма, односно примерима како се некада писало.

– Изложба обухвата развој нашег писма и почиње са Маријиним јеванђељем, које  представља сам почетак српскословенског језика, односно српске редакције старословенског језика, а завршава се Вуковом реформом. Приказан је развој, од почетка до краја српскословенског језика, као и рускословенски језик, славеносрпски и Вукова реформа народног језика. Приказ се завршава Вуковом “Ковчежићем” и “Ратом за српски језик и правопис“ Ћуре Даничића – објашњава Терзић.

Посетиоци изложбе могу да погледају како су изгледали неки од најзначајнијих докумената српске историје попут Маријиног јеванђеља, које је писано глагољицом, затим Мирослављево јеванђеље, Душанов законик Октоих. Музеј језика и писма у Тршићу отворен је 21. априла 2011. године с циљем да изгради интерактивни однос са посетиоцима, да сачува савремене навике говорника српског језика на свим нивоима језичке употребе, али и да укаже на промене и узроке промена у српском језику кроз целокупно његово постојање. Поводом прве годишњице постојања у Музеју језика и писма, прошле године отворен је нови изложбени простор, а у протеклом периоду у њему је организован низ креативних радионица, изложбе и други програми.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )