УСПЕХ МАРКА ПУРИЋА – ПРВИ НА РУСКОЈ АСТРОНОМСКОЈ ОЛИМПИЈАДИ

УСПЕХ МАРКА ПУРИЋА – ПРВИ НА РУСКОЈ АСТРОНОМСКОЈ ОЛИМПИЈАДИ

Лозничанин Марко Пурић, ученик другог разреда Математичке гимназије у Београду, освојио је недавно прву награду на Санкт-Петербуршкој  астрономској олимпијади

marko-puricИ поред тога што се предмет астрономија и астрофизика изучава тек у четвртом разреду, Марку Пурићу, ученику другог разреда Математичке гимназије у Београду, то није представљало проблем па је на овогодишњој Руској астрономској олимпијади у Санкт-Петербургу у веома јакој конкуренцији освојио прву награду. У питању је такмичење у којем учествују пре свега ученици из руских школа, али и ђаци из земаља са којима Русија има пријатељске односе међу којима је и Србија.

– Школа је добила позив од Астрономског друштва Србије три недеље пре такмичења а тест који се састојао из практичног и теоријског дела радили смо на Природно-математичком факултету. Они су послати у Русију одакле смо после четири недеље добили решења а после месец дана и резултате. Тада сам и сазнао да сам освојио прву награду, имао сам 52 бода од могућих 60, само два мања од једног ученика из Русије – каже Марко.

Како у нашој земљи такмичења почињу 11. маја, Марко је припреме почео у октобру прошле године. Каже да је на Олимпијади, на којој је учествовало 60 такмичара, очекивао теже задатке и да му је проблем представљало што Руси не дозвољавају употребу дигитрона па је пуно времена трошио беспотребно.

Овај млади Лозничанин каже да ће по завршетку Математичке гимназије највероватнијепокушати да се упише на неки „јачи“ факултет у иностранству или Физички факултет у Београду. Сигурни смо да ће успети шта год да одлучи.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )