КОНАЧНА ОДЛУКА ДО ВАЉЕВА И ДАЉЕ САМО ДРУМОМ

КОНАЧНА ОДЛУКА ДО ВАЉЕВА И ДАЉЕ САМО ДРУМОМ

KONACNA ODLUKA - do valjeva i dalje samo drumom zeleznicka stanica loznica foto s.pajicНагађања око тога шта је прече, а шта значајније, завршено је одлуком да Лозничани и Ваљевци и даље чекају на пругу која би их повезала. Влада сагласна да се руске паре утроше на модернизацију деонице Стара Пазова-Нови Сад. Грађани нису изненађени

Прошлонедељном потврдом генералног директора “Железница Србије”, Драгољуба Симоновића да ће новцем од руског кредита, који је одобрен почетком године, бити модернизована деоница пруге Стара Пазова-Нови Сад, а не како је уговором планирано Ваљево-Лозница, житељи Јадра нису изненађени, али су многи разочарани што ће и даље до града на Колубари путовати само друмом. Лакнуло је само оним песимистима који су страховали да ће завршетком ове пруге поново избити неки нови ратни сукоб.

– Оваква дешавања су само последица недовољне снаге нашег краја да утиче на најважније одлуке централних власти. Требало би да испољимо знатно више јединства у остваривању наших циљева и интереса нашег краја – сматра Станоје Филиповић, самостални одборник у Скупштини Лознице.

Лозничанин Томислав Чотрић каже да није изненађен оваквом одлуком јер многа предизборна обећања, међу којима је био и завршетак пруге Лозница-Ваљево, политичари ретко кад могу и да испуне.

– Завршетак ове пруге било је једно од предизборних обећања, а пошто је Србија пуна недовршених пројеката, нисам изненађен ни најновијом одлуком. Као обичан грађанин не могу да судим која је деоница рентабилнија за Србију, али Лозници је ова пруга преко потребна јер би то допринело развоју читавог региона али и доласку нових инвеститора – каже Чотрић.

Мада је директор Симоновић рекао и то да се не одустаје од пруге Ваљево-Лозница и да је дао налог да се пројектна документација завршава јер је та пруга “неминовност”, Лозничани се све мање надају да ће ова деоница икада бити довршена. Са друге стране, локална власт и даље верује да ће започети посао ипак бити довршен.

– Одлуку о приоритетима донела је Влада Србије и ми је морамо поштовати. Свакако смо и даље заинтересовани за пругу која ће повезати наш град са Ваљевом, посебно што је све извеснија могућност отварања рудника јадарита у јадарском крају. Надамо се да Влада Србије размишља онако како и ми размишљамо и да ће се наши интереси поклопити. Сигуран сам да се није одустало од ове пруге, али ако у овом моменту постоје други приоритети, ми то поштујемо – каже Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице.

После сто година градње, коју су прекидала чак четири рата, железничка пруга од Ваљева до Лознице сачекаће нека нова времена, нову позицију на листи приоритета и неке нове финансијске конструкције или иностране кредите.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )