ФЕСТИВАЛ ГЛУМАЧКИХ ОСТВАРЕЊА – ДАНИ ПОЗОРИШТА У ЛОЗНИЦИ

Лозница је од понедељка у знаку позоришне уметности, а седми Фестивал глумачких остварења отворили су домаћини представом “Наследници”. У уторак ће бити проглашени најуспешнији глумци, а њима у част Опера и театар “Мадленианум” извешће представу “Тајна Грете Гарбо”

Dani pozorista - NASLEDNICIПремијерним извођењем представе “Наследници” Милана Ђоковића, у режији Зорана Грујића, лозничко позориште КУД “Карџић”, као домаћин, отворило је у понедељак седми Фестивал глумачких остварења. Након фанфара, које су огласиле почетак позоришних дана у Лозници, учесницима и публици, у име Града обратио се заменик градоначелника Јездимир Вучетић, који је поручио да је фестивал прилика да се више пажње посвети драмској уметности, али и ужива у глумачким остварењима.

– Фестивал је и ове године окупио много квалитетних аматерских позоришта из целе Србије и оваква дружења имају велики значај. Осим дружења, размене искустава у позоришном деловању, овако се развија и осећај за уметност. Живимо у веома тешком времену када се веома мало одваја за културу, па је утолико више вредан пажње ентузијазам свих оних који се овом уметношћу баве, као и свих оних који својим спонзорством помажу да оваква уметност опстаје. Сигуран сам да ће жири имати тежак посао да од много квалитетних учесника одабере најбоље – поручио је Вучетић.

У представи “Наследници”, поред старе глумачке екипе, на сцени Вуковог дома културе неколико лозничких глумаца је дебитовало играјући у комедији која приказује наш менталитет и понашање људи који кроз наследство очекују свој део колача. Занимљиво је и то што је ово први пут да неко на сцену постави овај текст Милана Ђоковића.

– Презадовољни смо реакцијом публике, која нас је здушно пратила сат и тридесет минута, колико представа траје. Припреме су трајале два и по месеца, а поред искусних глумаца, готово половина екипе је први пут стала на сцену и зато ми је пуно срце јер су и они пробили лед и направили нову причу у нашем позоришту. Недавно смо имали претпремијеру у Беочину и од тада смо се потајно надали да ће и у нашем граду представа наићи на позитивну реакцију публике. Надам се да ћемо представу играти на многим позоришним сценама – казао је Зоран Грујић након представе.

Према пропозицијама фестивала, ова представа није у конкуренцији за главне награде, али је жири публике за глумицу вечери прогласио Биљану Станковић, дугогодишњег члана позоришне секције КУД “Караџић”. За награду глумице и глумца фестивала, као и за најбољу мушку и женску епизодну улогу и најбољег младог глумца, до наредног понедељка надметаће се чланови позоришта из Велике Плане, Бољевца, Трстеника, Крушевца, Прокупља и Алексинца. Публика је у уторак видела представу “Женидба” позоришта “Масука” из Велике Плане, среда је протекла у знаку “Баг театра” из Бољевца и представе “Флека”, а синоћ је сцена била у духу “Женских разговора” Трстеничког позоришта. Вечерас се представом “То ти је лајф” представља крушевачко аматерско позориште “Крушка”, а за сутра је термин од 20 часова планиран за прокупачко АП “Хранислав Драгутиновић” и представу “Ратко и Јулијана”. Последња такмичарска представа је “Лажа и паралажа”, алексиначког позоришта, која је на програму у недељу. У ревијалном програму наступале су школске драмске секције, а лознички гимназијалци заједно са својим вршњацима из италијанског града Казалмађоре јуче су извели Шекспирову “Буру”. Техничка школа “Дрво арт” и Театар “Арт Лигнум” из Београда у понедељак 22. априла представиће се “Причом са западне стране”, а на затварању фестивала, у част награђених глумаца аматера, Опера и театар “Мадленианум” из Земуна гостоваће с представом “Тајна Грете Гарбо”. У билтену фестивала записано је да су за протеклих шест година одигране 42 фестивалске представе и да је после друге године постојања фестивал добио статус догађаја од посебног значаја за културу Лознице, као и пуну материјалну подршку.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )