ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ – МИЛОЈЕ БОЉИ ОД СВИХ

ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ – МИЛОЈЕ БОЉИ ОД СВИХ

Милоје Ђукановић, ученик првог разреда лозничке гимназије, освојио је прво место на Државном такмичењу из физике са којег су се лознички гимназијалци вратили са четири награде и једном похвалом

Miloje DjukanovicНа 51. Државном такмичењу из физике одржаном протеклог викенда у Математичкој гимназији у Београду, учествовало је пет лозничких гимназијалаца који су се такмичили у категорији класи-чних гимназија. Кући су се врати-ли са четири освојене награде и једном похвалом.

Од ученика првих разреда најбољи је био Милоје Ђукановић, који је освојио прву награду, док је Марко Тошић освојио је другу. Поред првог места, Милоје је, као награду, добио и позив од Друштва физичара да присуствује Српској физичкој олимпијади која ће бити одржана у Новом Саду 18. маја на којој ће учествовати двадесет најбољих ученика четвртих разреда. Ипак, највећа награда је учешће на Летњем кампу математике и физике који ће се одржати у Бечићима од 10 до 19. августа. Између осталих, у раду кампа учествоваће и познати руски предавачи.

Милоје, иначе одличан ученик, каже да се за ово важно такмичење припремао на редовним часовима током целе године и да се са њега вратио богатији не само због освојеног првог места већ и због склапања бројних пријатељстава са вршњацима са којима су га спојила заједничка интересовања.

– Успех на такмичењу је резултат добре припреме и концентрације приликом решавања задатака, јер није лако издржати четири сата колико траје такмичење, а поред тога и задаци су били прилично тешки. У решавању задатака доста ми је помогло и познавање математике – каже он.

Овај скромни млади човек, бивши ђак ОШ „Анта Богићевић“, још као основац освајао је бројне награде на такмичењима из физике међу којима је и бронзана медаља на Међународној научној олимпијади у Ирану.

На овом Државном такмичењу из физике успешни су били и ученици другог и трећег разреда лозничке гимназије. У конкуренцији ученика другог разреда Марија Милутиновић освојила је трећу награду док је Марија Поповић добила похвалу.

Ивана Васиљевић освојила је другу награду у конкуренцији такмичара трећег разреда што јој је аутоматски обезбедило упис на факултет без пријемног испита.

Према речима професора Мирослава Ристановића, који је проглашен за најуспешнијег професора са три награђена ученика, додела награда била је у Дому Народне скупштине, што је за све њих представљало велику част и дало посебан печат читавој манифестацији.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )